Life Skills

Abilități de viață

Termenul Abilități de viață se referă, în general, la o serie de abilități cognitive, emoționale și relaționale de bază, care permit oamenilor să funcționeze în mod competent atât individual, cât și social. Cu alte cuvinte, ele sunt abilități de bază și abilități care ne permit să dobândim un comportament versatil și pozitiv, datorită căruia putem face față eficient cerințelor și provocărilor vieții de zi cu zi.

Nucleul fundamental al abilităților de viață identificate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) este format din 10 competențe grupate în trei categorii:

EMOTIV - conștientizarea de sine, managementul emoțiilor, managementul stresului;

RELATIV - empatie, comunicare eficientă, relații eficiente;

COGNITIV - rezolvarea problemelor, luarea deciziilor, gândirea critică, gândirea creativă.

Cele 10 abilități de viață:

Abilități de viață

Self-awareness

Conștientizarea de sine are legătură cu AUTOCUNOAȘTEREA. A fi conștient înseamnă să știi să identifici:

  • punctele tale forte
  • zonele tale slabe
  • modul propriu de a reacționa la situații
  • preferințele tale (de exemplu, în ce situații sunt confortabil și în care nu mă simt confortabil?)
  • dorințele tale
  • nevoile tale
  • emoțiile tale

 

Managementul emoțiilor

Managing your emotions is NOT controlling them, but using them as tools to

Gestionarea emoțiilor dvs. NU înseamnă neapărat să le controlați, ci să le folosiți ca instrumente pentru a „acționa”, fără a fi copleșiți sau îndepărtați de emoții. Gestionarea emoțiilor vă face să dețineți, pentru că ne permite să rămânem lucizi, eficienți fără a vă pierde capul: înseamnă că vă alegeți propriile comportamente, prin urmare să fiți conștienți în alegerile dvs., evaluându-le efectele asupra voastră și a altora.

 

Gestionează stresul

Manage stress

Gestionarea stresului înseamnă recunoașterea propriei stări de stres și urmărirea cauzelor vieții de zi cu zi care l-au provocat.
Gestionarea stresului înseamnă a găsi strategii pentru a schimba starea în care ne regăsim, intervenind asupra mediului sau asupra noastră, modificând:

  • gânduri
  • emoții
  • acțiuni
  • reacțiile noastre obișnuite

 

Empatia

Empathy

Empatia este abilitatea de a te pune în locul celorlalți, adică de a-ți recunoaște și împărtăși emoțiile. A folosi empatia înseamnă a înțelege modul în care cealaltă persoană se simte nu numai rațional, ci și cu inima. Ascultarea activă și interesată este baza unei bune empatii.

Comunicare eficientă

Effective communication

Comunicarea este procesul de transmitere a informațiilor. A comunica eficient înseamnă a ști să te exprimi în orice situație, cu orice interlocutor, atât verbal, cât și non-verbal (expresii faciale, voce și postură), într-o manieră clară și consecventă cu starea ta de spirit.

 

Relații eficienteeffective-relationships

Effective relationship

A putea avea relații eficiente înseamnă: a crea și a menține relații importante, dar și a fi capabil să întrerupi relațiile inadecvate, să fii afirmativ, adică capabil să se afirme, să-și declare nevoile și opiniile cu privire la ceilalți, la ideile lor și nevoile lor, fără abuz sau supunere

Rezolvarea problemelor

Problem solving

Rezolvarea problemelor înseamnă găsirea de soluții eficiente pentru o situație problematică, ținând cont de context și de persoanele implicate, inclusiv de ele însele. Rezolvarea problemelor înseamnă în mod satisfăcător atât nevoile raționale și practice, cât și nevoile relaționale și emoționale.

 

Luarea deciziilor

Decision making

Luăm o decizie atunci când evaluăm diferitele posibilități pe care le avem și consecințele care pot rezulta. O decizie nu este niciodată bună în termeni absoluți, dar este bună în raport cu un context specific și cu sine.

Gândire critică

Critical thinking

Gândirea critică constă în a ști să analizezi informațiile, situațiile și experiențele într-un mod obiectiv, distingând realitatea de impresiile și prejudecățile subiective, înseamnă recunoașterea factorilor care influențează gândurile și comportamentele proprii și ale celorlalți și din acest motiv ajută să rămâi lucid în alegeri.

Gândire creatoare

Creative thinking

Mulți tind să asocieze gândirea creativă cu artiștii, copiii și cei care „își pot permite să viseze sau să fantasmeze”.
La noi toți, gândirea creativă este folosită pentru a ne gândi la alternative posibile, pentru a avea idei originale pentru a găsi soluții, pentru a ieși din situații dificile sau tipare comportamentale care ne blochează.

 


Tipărire   Email